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Comment Letters 

International Accounting Standards Board 

30 Cannon Street 

London EC4M 6XH 

United Kingdom 

 

May 19, 2009 

 

Dear Sir / Madam 

 

Exposure Draft of Derecognition (proposed amendments to IAS 39 and IFRS 7) 

 

The Special Task Force of the Financial Accounting Standards Committee (FASC) 

of Accounting Research and Development Foundation in Taiwan appreciates the 

opportunity to respond to the above exposure draft. 

 

The enclosures are our comments on the exposure draft. The comments are those 

of the Special Task Force and do not necessarily represent official opinions of the 

FASC. 

 

If you should have any question about our comments, please contact us. You may 

direct your inquiries either to myself (conrad@mail.ntpu.edu.tw) or to Ms. Wu 

(louise@ardf.org.tw). 

  

 

Sincerely Yours, 

 

 

Conrad C. Chang, Ph.D. 

Chairman, 

Financial Accounting Standards Committee, 

Accounting Research and Development Foundation, Taiwan 
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Enclosures－－－－Response to Exposure Draft of Proposed Derecognition  

 

Question 1—Assessment of ‘the Asset’ and ‘continuing involvement’  

at reporting entity level 

Do you agree that the determination of the item (ie the Asset) to be evaluated for 

derecognition and the assessment of continuing involvement should be made at 

the level of the reporting entity (see paragraphs 15A, AG37A and AG47A)? If not, 

why? What would you propose instead, and why? 

 

Response 

We agree with the proposal to determine the item to be assessed for derecognition 

at the level of the reporting entity. 

 

 

Question 2—Determination of ‘the Asset’ to be assessed for derecognition 

Do you agree with the criteria proposed in paragraph 16A for what qualifies as the 

item (ie the Asset) to be assessed for derecognition? If not, why? What criteria 

would you propose instead, and why?   

 

Response 

We agree with the criteria proposed in paragraph 16A for what qualifies as the 

item (ie the Asset) to be assessed for derecognition. 

 

 

Question 3—Definition of ‘transfer’ 

Do you agree with the definition of a transfer proposed in paragraph 9? If not, 

why? How would you propose to amend the definition instead, and why? 

 

Response 

We agree with the definition of a transfer proposed in paragraph 9. 
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Question 4—Determination of ‘continuing involvement’ 

Do you agree with the ‘continuing involvement’ filter proposed in paragraph 

17A(b), and also the exceptions made to ‘continuing involvement’ in paragraph 

18A? If not, why? What would you propose instead, and why? 

 

Response 

The exception of ‘continuing involvement’ in paragraph 18A(c) will permit the 

transferor to derecognize an asset transferred but can be reacquired according to 

forward, option and other contracts. This would lead the entity to recognize profit 

or loss. However, paragraph 50 of IAS 39 addresses an entity shall not reclassify 

any instrument into the fair value through profit or loss category after initial 

recognition. This provision can prevent an entity from recognizing profit by 

reclassifying. If paragraph 18A(c) is applied, an entity can recognize profit by 

transferring a financial asset and obtaining a fair value forward or option relating 

to the asset transferred. The provision of paragraph 50 of IAS 39 would be 

cracked. 

Paragraph BC45 addresses the transferor in repurchasing the asset under the 

forward or option is in the same economic position as a third party. In fact, the 

transferor already has the contract and is more familiar with the asset than the 

others. So the transferor is not in the same economic position as a third party. In 

addition, if the transferor really does not intend to be involved continuatively, it 

does not have to be bothered to sign this kind of contract. 

 

Question 5—‘Practical ability to transfer for own benefit’ test 

Do you agree with the proposed ‘practical ability to transfer’ derecognition test 

in paragraph 17A(c)? If not, why? What would you propose instead, and why? 

(Note: Other than the ‘for the transferee’s own benefit’ supplement, the 

‘practical ability to transfer’ test proposed in paragraph 17A(c) is the same as 

the control test in IAS 39.) 

Do you agree with the ‘for the transferee’s own benefit’ test proposed as part of 

the ‘practical ability to transfer’ test in paragraph 17A(c)? If not, why? What 

would you propose instead, and why? 

 

Response 

We do not have any special suggestion about this question.  
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Question 6—Accounting for retained interests  

Do you agree with the proposed accounting (both recognition and measurement) 

for an interest retained in a financial asset or a group of financial assets in a 

transfer that qualifies for derecognition (for a retained interest in a financial 

asset or group of financial assets, see paragraph 21A; for an interest in a 

financial asset or group of financial assets retained indirectly through an entity, 

see paragraph 22A)? If not, why? What would you propose instead, and why? 

(Note: The accounting for a retained interest in a financial asset or group of 

financial assets that is proposed in paragraph 21A is not a change from IAS 39.   

However, the guidance for an interest in a financial asset or group of financial 

assets retained indirectly through an entity as proposed in paragraph 22A is 

new.) 

 

Response 

We agree with the proposed accounting for retained interests. 

 

 

Question 7—Approach to derecognition of financial assets 

Having gone through the steps/tests of the proposed approach to derecognition 

of financial assets (Questions 1–6), do you agree that the proposed approach  

as a whole should be established as the new approach for determining the 

derecognition of financial assets? If not, why? Do you believe that the 

alternative approach set out in the alternative views should be established as the 

new derecognition approach instead, and, if so, why? If not, why? What 

alternative approach would you propose instead, and why? 

 

Response 

The approach to derecognition of financial assets shall be stricter lest the entity 

manipulates profit or loss by transferring assets, but the transaction is not a true 

sale.  

 

Question 8—Interaction between consolidation and derecognition 

In December 2008, the Board issued an exposure draft ED 10 Consolidated 

Financial Statements. As noted in paragraphs BC28 and BC29, the Board 



 
 

Comments from ARDF Taiwan re Derecognition, Page: 5 

 

103台北市大同區承德路一段 17號 20樓 

20th Fl., No.17, Sec.1, Chengde Rd., Taipei 103, Taiwan   

TEL:886 2 2549-0549  FAX:886 2 2549-0634 

http://www.ardf.org.tw 

believes that its proposed approach to derecognition of financial assets in this 

exposure draft is similar to the approach proposed in ED 10 (albeit 

derecognition is applied at the level of assets and liabilities, whereas 

consolidation is assessed at the entity level). Do you agree that the proposed 

derecognition and consolidation approaches are compatible? If not, why? 

Should the Board consider any other aspects of the proposed approaches to 

derecognition and consolidation before it finalises the exposure drafts? If so, 

which ones, and why? If the Board were to consider adopting the alternative 

approach, do you believe that that approach would be compatible with the 

proposed consolidation approach? 

 

Response 

In general, we agree that the proposed derecognition and consolidation 

approaches are compatible. 

 

 

Question 9—Derecognition of financial liabilities 

Do you agree with the proposed amendments to the principle for derecognition 

of financial liabilities in paragraph 39A? If not, why? How would you propose 

to amend that principle instead, and why? 

 

Response 

We think the accounting treatments between debtor and its counterparty, creditor, 

seem inconsistent. Paragraph 40A addresses that if an entity and a creditor agree 

to modify substantially the terms of a debt instrument (whether or not as a result 

of the financial difficulty of the entity), the entity derecognizes the associated 

financial liability and recognizes a new financial liability. However, paragraph 

AG84 of IAS 39 addresses that if the terms of a loan, receivable or 

held-to-maturity investment are renegotiated or otherwise modified because of 

financial difficulties of the borrower or issuer, impairment is measured using the 

original effective interest rate before the modification of terms. Therefore, the 

gain recognized by the debtor will usually be greater than the loss recognized by 

the creditor. Please reconsider whether it is appropriate to maintain this difference.  
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Question 10—Transition 

Do you agree with the proposed amendments to the transition guidance in 

paragraphs 106 and 107? If not, why? How would you propose to amend that 

guidance instead, and why? 

 

Response 

We do not have any special suggestion about this question. 

 

 

Question 11—Disclosures 

Do you agree with the proposed amendments to IFRS 7? If not, why? How 

would you propose to amend those requirements instead, and why? 

 

Response 

We do not have any special suggestion about this question. 


